Geofizikai-, geotechnikai szolgáltatások
és geoelektromos műszerek
Tel: 36-1-271-0047, 271-0048
Fax: 36-1-306-3158
E-mail:

Erőművi hűtőtó vízvesztése

Másik példánkban egy erőmű hűtőtavának folyamatos, nagy mennyiségű vízvesztésének az okát kerestük.

Multielektródás szelvényezéssel kutattuk a tó keleti gátjának belső szerkezetét és a töltéstest alatti altalaj összetételét, majd 25m x 25m-es hálóban, több mint 800 ponton vízi geoelektromos mérésekkel a tófenék alatti geológiai szerkezetet.

Ábránkon alul a tó kontúrjával együtt látható a mérési pontokból szerkesztett izoohm szelvényekből összeállított tömbszelvény. Az általunk szokásosan használt színskála alapján az agyag piros, az iszap zöld, a homok-kavics sárga színű. A tömbszelvényen feltűnő, hogy a tófenék alatti talaj nem egységes, a keleti oldal sokkal szemcsésebb anyagú, a felszíni vízzáró agyag itt elvékonyodik.

Az ábra felső részén szintén a tó kontúrjával együtt ábrázolva, a mérési pontok kiértékelési eredményeiből szerkesztett vízszintes metszetek közül mutatunk be egy jellemzőt. Ezen a metszeten szaggatott vonallal jelöltük azt a részt, amelyen látható, hogy egyébként az egész fenéken meglévő vízzáró agyagréteg az osztótöltés déli végénél hiányzik.

A feltételezésünk szerint a tó területe alatt a közvetlen közelben található folyó kavics terasz képződménye vagy régi medre található és amennyiben a tó területének egy részén nincs meg a természetes agyag szigetelés, akkor a tóból a kavicsteraszba bejutó víz a folyó leszívó hatása által elszökik. A méréseink alapján kijelölt terület fenék szigetelésének megoldásával a tó vízvesztése megállítható.